BRUNO VEKEMANS

BRUNO VEKEMANS

Bruno Vekemans (links) stierf in juni 2019.  — © Jan Brys

Bruno Vekemans vierde ereburger in Brasschaat: “Een zeer creatieve autodidact”

Brasschaat –

Bruno Vekemans, die op 22 juli van vorig jaar overleed, wordt Brasschaats ereburger. De kunstschilder bracht het leven in onder meer Congo en Cuba in beeld. Hij was ook lange tijd redder in het gemeentelijk zwembad.

Jan Brys

Bron GVA 8/7/2020

De weduwe van Bruno, Marita De Ridder, ging graag akkoord met het voorstel van de gemeente om Bruno Vekemans tot ereburger te benoemen.

Schepen van Cultuur Carla Pantens (N-VA) stelt dat de gemeente burgers omwille van een uitzonderlijke verdienste tot ereburger benoemt. “Een ereburger dient te worden voorgedragen. Dat is intussen gebeurd door de cultuurraad. Bruno Vekemans heeft Brasschaat mee op de kaart gezet. Zijn werk is tot ver buiten de gemeente bekend. Onze cultuurraad stelt terecht dat Bruno als autodidact een omvangrijke oeuvre creëerde. Hij groeide uit tot een groot kunstschilder die wereldwijd erkenning genoot. We hebben deze voordacht goedgekeurd in het schepencollege. Het moet nu nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraadsleden”, zegt Carla Pantens.

“Schilderen was voor Bruno zowat hetzelfde als ademen. Hij raakte in de ban van de schoonheid van de mensen in Congo en Cuba. Daarom wilde hij liever de schoonheid dan de ellende weergeven”, typeert zijn weduwe Marita De Ridder de kunstschilder.

Vekemans die net geen 67 werd, was vroeger ook redder in het openluchtzwembad. Naast die dagtaak ging hij als autodidact aan het schilderen. Hij overleed vorig jaar aan een slepende ziekte.

Bruno Vekemans is intussen de vierde Brasschaatse ereburger. Eerder gingen Alfred Martougin, Flor Van den Eede van snoepwinkel De Zoeten Inval en jeugdvoetbaltrainer Frans Van Bergen hem vooraf. Martougin kreeg de titel in 1930. Nadien duurde het een hele tijd vooraleer er nog een ereburger werd benoemd.